Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Please Help....Code P1140 - 2001 Nissan Pathfinder Forums > > Please Help....Code P1140 - 2001 Nissan Pathfinder Please Help....Code P1140 - 2001 Nissan Pathfinder
Forgot Password? Join Us!


Pathfinder Nissan Pathfinder Discussion Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-09-2020, 04:29 PM
co-nissan co-nissan is offline
Registered User
2001 Pathfinder
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 2
Default Please Help....Code P1140 - 2001 Nissan Pathfinder

Been getting this code for awhile. After an oil change, I replaced the sensor from Bank 1 (Passenger side), then cleared the code, which came back immediately. I then swapped the sensor with Bank 2 to see if the code would follow, which it didn't. Still showed P1140. I also cleaned the connectors to make sure a good connection was being made.

I then removed the IVTC solenoid from Bank 1 side, removed it from the housing unit, cleaned it and connected it to a power source to see if the valve would move back and forth, which it did. I reinstalled it with a new gasket (I think the source of my small oil leak) & cleared the code, which returned.

For the longest, I had small oil leak and I originally believed it was coming from my real oil seals. After removing the IVTC solenoid, 1) the gasket tore in pieces & looked very brittle, which leads me to believe the seal might have been compromised and 2) I noticed A LOT of built up oil just below the solenoid.

I'm starting to think I may have an electrical/ground issue, which has me totally lost. Any help would be much appreciated!!!

Last edited by co-nissan; 10-09-2020 at 07:01 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-09-2020, 06:34 PM
co-nissan co-nissan is offline
Registered User
2001 Pathfinder
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 2
Default Update.....

I took my meter and verified I had constant voltage to the sensor harness @ Bank 1 and 2, which I did. Also measured the resistance for both banks and it read just below 2Ω. I did the same for the front IVT control solenoid. Good constant voltage but no resistance reading for the ground wire. Any suggestions on what to do next? Kinda learning on the fly here. (newbie) Thanks

Last edited by co-nissan; 10-09-2020 at 07:07 PM.
Reply With Quote
Reply

Tags
code, nissan, p1140, pathfinder

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 12:21 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.