Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
2001 Pathfinder starts cold then dies...! Help Please..! Forums > > 2001 Pathfinder starts cold then dies...! Help Please..! 2001 Pathfinder starts cold then dies...! Help Please..!
Forgot Password? Join Us!


Pathfinder Nissan Pathfinder Discussion Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-08-2019, 09:59 AM
nh2004Max nh2004Max is offline
Registered User
2004 Maxima
2001 Pathfinder
2004 Maxima SE
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Default 2001 Pathfinder starts cold then dies...! Help..!

01 Pathfinder, 163,000, 3.5L, 4WD, started running rough, engine stop, barely made it home.
Then would not start at all. Seemed like lack of fuel or ignition problem.
NO ENGINE LIGHT...! No CODES...!
Went into the web and started to read about similar problems so check the coils and clean spark plugs, then ended up making replacements the following` order:

1 - IACV - performed relearn per EC manual
2 - TPS - throtle adjustment per EC manual
3 - Fuel Filter - Was able to drive couple of miles, took it to the Hwy, then next day, she idles rough and dies in my driveway .
4 - Fuel Pump
5 - Fuel Regulator
6 - Crankshaft Pos Sensor (POS)
7 - Crankshaft Pos Sensor (PHASE) - Was able to drive few miles then idles rough dies again.
8 - Camshaft Pos Sensor (PHASE)

Left to do are the two Camshaft sensors for the injectors and O2 sensors

Do not know what else to do. Engine starts from cold, gets warm, idles rough and dies.
Cannot get it to run at all....If I step on the accelerator she chokes and stops running

NO ENGINE LIGHT...! NO CODES...!

Any suggestions will be greatly appreciated....!

Thank you in advance...

nh2004max.

Last edited by nh2004Max; 07-11-2019 at 06:39 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2019, 11:31 AM
nh2004Max nh2004Max is offline
Registered User
2004 Maxima
2001 Pathfinder
2004 Maxima SE
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Thumbs up Issue resolved - Hope this helps somebody....!

After spending a lot of $$$, decided to follow the steps on the EC manual and verified the O2 sensors, the cam sensors for the injectors, bank 1 and bank 2, and already had checked the MAF sensor voltage, which was about 2.2 Volts and steady ( you need a Multimeter for this tasks)

According to the EC manual the MAF sensor voltage must vary as the air increases when accelerating, this one was steady. Did not suspect that the MAF had anything to do with the problem as i already had replaced it before, but almost ready to give up and to bring it to the mechanic decided to get a new MAF sensor assembly from 1AAuto for less than $50, dealer price $508.46, got it in about 4 days (free shipping), installed it and problem solved, voila...!

Hope my experience can help somebody who may have a similar problem.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
cold, dies, pathfinder, starts

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 09:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.