Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
7 blade trailer plugs and relays Forums > > 7 blade trailer plugs and relays 7 blade trailer plugs and relays
Forgot Password? Join Us!


Pathfinder Nissan Pathfinder Discussion Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-27-2019, 08:50 AM
Synkorswym Synkorswym is offline
Registered User
2009 Pathfinder
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 5
Default 7 blade trailer plugs and relays

I hav a 2009 Pathfinder. I am removing an OEM 4 pin trailer plug and replacing with an OEM 7 blade trailer plug. Do I need any relays? If so which ones? Any help would be appreciated. Thank you!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2019, 11:32 AM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,538
Default

Quote:
Originally Posted by Synkorswym View Post
I hav a 2009 Pathfinder. I am removing an OEM 4 pin trailer plug and replacing with an OEM 7 blade trailer plug. Do I need any relays? If so which ones? Any help would be appreciated. Thank you!
They should already be installed if you had a factory 4 pin
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2019, 05:32 PM
smj999smj's Avatar
smj999smj smj999smj is offline
Master Enthusiast
2006 Pathfinder
2003 Frontier King Cab
2003 Frontier KC SVE 4x4
 
Join Date: Jun 2012
Location: Prospect, VA
Posts: 1,802
Default

You'll likely need the trailer relay, P/N 25230-7996A.

CourtesyParts | Genuine OEM Nissan Parts & Accessories
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2019, 04:12 AM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,538
Default

https://www.nissan-techinfo.com/asis...1/S/W/1SW2.PDF
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2019, 12:16 PM
Synkorswym Synkorswym is offline
Registered User
2009 Pathfinder
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 5
Default

Thank you for this link, I was given this set of instructions when I bought the harness. I donít see any relays mentioned. However when I look at several other installation videos on the web using etrailer and other brands of harnesses they supply relays that need to be installed. It makes me wonder if they will be needed for an OEM harness since it wasnít a factory installation.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2019, 07:20 PM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,538
Default

Quote:
Originally Posted by Synkorswym View Post
Thank you for this link, I was given this set of instructions when I bought the harness. I donít see any relays mentioned. However when I look at several other installation videos on the web using etrailer and other brands of harnesses they supply relays that need to be installed. It makes me wonder if they will be needed for an OEM harness since it wasnít a factory installation.
If you had a 4 pin on it already then the relays would be installed. They use the same relays as the 7 pin
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2019, 11:26 AM
Synkorswym Synkorswym is offline
Registered User
2009 Pathfinder
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 5
Default

Everything plugged in flawlessly. The harness is installed and the relay has been installed. All blades are getting DC except the electric brake blade. Any ideas about what might be wrong or missing would be very much appreciated.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2019, 06:55 PM
Synkorswym Synkorswym is offline
Registered User
2009 Pathfinder
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 5
Default

I installed the OEM plug harness, which matched perfectly to factory plugs on vehicle. Tested plug and had DC to lights, but not to trailer brake blade. In the small relay box which held 3 relays there was one relay in the trailer #1 slot. Trailer #2 relay was missing and a pump relay was also missing. Installed the trailer #2 relay then tested the plug blade for trailer brake still no DC. Checked all fuses listed as trailer fuses and they were good. Do you have any suggestions about troubleshooting this problem. Thank you for your help.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-07-2019, 05:11 PM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,538
Default

Quote:
Originally Posted by Synkorswym View Post
I installed the OEM plug harness, which matched perfectly to factory plugs on vehicle. Tested plug and had DC to lights, but not to trailer brake blade. In the small relay box which held 3 relays there was one relay in the trailer #1 slot. Trailer #2 relay was missing and a pump relay was also missing. Installed the trailer #2 relay then tested the plug blade for trailer brake still no DC. Checked all fuses listed as trailer fuses and they were good. Do you have any suggestions about troubleshooting this problem. Thank you for your help.
You will only have power there if you have a trailer brake controller installed and only with the brake pressed.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
blade, plugs, relays, trailer

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 05:23 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.