Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2017 Armada 2016 Altima Sedan 2016 Frontier 2016 JUKE 2016 LEAF 2016 Maxima 2016 Murano 2016 NV 2016 Rogue 2016 Sentra 2016 Titan XD 2016 Versa Note 2016 Versa Sedan 2016 Z Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums > > TPS Replaced, No Accel
Forgot Password? Join Us!


Xterra Nissan Xterra Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-14-2017, 05:48 PM
StevenTorman's Avatar
StevenTorman StevenTorman is offline
Registered User
2000 Xterra
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Post TPS Replaced, No Accel

History:

Just purchased my Xterra. When I got it had the typical knock sensor code, plus a crankshaft sensor code. It drove for about a week before the RPM tachometer began dropping. I checked the sensor, it was good, but the connector did not have its shield and was melted. I took one from a junkyard, used wire connectors, heat shrink tubing and plenty of auto electric tape ---- Still RPM drop out.

Went to check the camshaft sensor on the distributor, found it to be bad, purchased whole new distributor. In order to access the retainer bolt for the distributor, I removed the TPS/Wide Open/Close sensor, reinstalled the new distributor, re-positioned the TPS/Wide Open/Close sensor, started it up. It idled low in park, so I adjusted the TPS/Wide Open/Close sensor, got into drive it. When I put it in reverse, and pressed the accelerator all the way down, it barely even budged and acted like it wanted to die. I replaced the TPS/Wide Open/Close sensor (After making sure TDC for the distributor was good, twice) and still when I put the think in drive/reverse it about dies from the start.

If i get going, and the accelerator to the floor, it hesitates and gets the RPM all the way up, of course there is no power. I took the TPS/Wide Open/Close sensor back to be sure, and got another just in case it was faulty.

The only code stored is the knock sensor generics, as I said before, it drove fine.

Is it Timing, Mass Air Flow, Head Leak (there is a minute head gasket leak when I do a block test with my NAPA Sniffer, could that be it?)

Everyone's help would be great!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2017, 06:11 PM
smj999smj's Avatar
smj999smj smj999smj is offline
Master Enthusiast
2006 Pathfinder
2003 Frontier King Cab
2003 Frontier SVE
 
Join Date: Jun 2012
Location: Prospect, VA
Posts: 1,441
Thanks: 1
Thanked 227 Times in 211 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

If it didn't happen until you removed the TPS, I question whether you installed it properly. I would get a multimeter and check the TPS signal as you manual open and close the throttle by hand (an easier way would be with a scan tool to monitor the TPS voltage). Typically, the TPS voltage is around 0.45-0.5 volts with the throttle closed and can get up near 5.0 volts at wide open throttle. You want to see at least a change of about 3.5 volts from closed to open throttle. You also have to re-learn the closed throttle position after you install and adjust the TPS. The TPS adjustment procedure, itself, is pretty specific, requiring use of an ohmmeter and feeler gauges. I recommend you download a factory service manual, or at least the "Engine Control" chapter of the FSM for your vehicle if you don't have one already.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
accel, replaced, tps

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 12:44 PM.

Privacy Statement - Advertise with Us - Terms of Use - Copyright 1999-2017 Nissanhelp.com
AutoCodes.com - Engine-Codes.com - HelpForCars.net - Infinitihelp.com - Nissanhelp.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.0 Beta 2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.