Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2014 370Z Coupe 2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2013 Altima Coupe 2014 Altima Sedan 2014 Armada 2014 Cube 2014 Frontier Crew 2014 Frontier King 2014 GT-R 2014 JUKE 2014 JUKE NISMO 2013 Leaf 2014 Maxima
2014 Murano 2013 CrossCabriolet 2013 NV Cargo 2013 NV Passenger 2013 NV200 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Rogue 2014 Sentra 2014 Titan Crew 2014 Titan King 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan 2014 Xterra Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Coco Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Flexomats Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums Nissan Models Xterra 2001 Nissan Xterra burning oil
Forgot Password? Join Us!


Xterra Nissan Xterra Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06-07-2009, 07:46 PM
spkrpro's Avatar
Registered User
2001 Xterra
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default 2001 Nissan Xterra burning oil

I just bought a 2001 Nissan Xterra. I have had it for two weeks and it has burned 5 quarts of oil. There is no dripping underneath the vehicle and I can't seem to find a leak. There is black soot on the end of the tail pipe and every once in a while when I start it up it blows out some black smoke. Does anyone have any suggestions or has seen this problem before. Thanks
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06-09-2009, 06:23 AM
whitwlf's Avatar
whitwlf
Guest
 
Posts: n/a
Mentioned: Post(s)
Tagged: Thread(s)
Default

I feel for you dude. My 02 v6 s/c started doing the same thing at 114,000 miles. It was most prominent when coming down a hill under compression. When i would apply power at the bottom again, i would puff out huge amounts of blue smoke for about 10 minutes before it would subside. I was told it was anything from bad valve seals to worn rings. Eventually it would overheat and i had the engine rebuilt by a friend of a friend. NEVER EVER DO THIS. i got screwed. the mech did not change the oil pump, saying it still looked good. well 3,000 miles later on a rebuilt engine, my engine started tearing itself apart due to oil starvation. Found out it was due to clogged oil passages and a weak pump. Sorry. got off on tangent. Do a compression leak down check and see what cylinders are weak. could also be worn valve guides. good luck. Please let me know what you find, as I am still in middle of a legal issue with mech. Mike. 909-234-3988
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
2001 nissan xterra

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 01:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.