Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2017 Armada 2016 Altima Sedan 2016 Frontier 2016 JUKE 2016 LEAF 2016 Maxima 2016 Murano 2016 NV 2016 Rogue 2016 Sentra 2016 Titan XD 2016 Versa Note 2016 Versa Sedan 2016 Z Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums > > 4 Power Steering Pumps 2 Alternators - Clicking noise
Forgot Password? Join Us!


Quest Nissan Quest Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-24-2017, 11:26 AM
CordovaQuest's Avatar
CordovaQuest CordovaQuest is offline
Registered User
2005 Quest
2006 Titan Crew Cab
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default 4 Power Steering Pumps 2 Alternators - Clicking noise

So I have had this 2005 Quest SE for 6 months. Replaced the alternator immediately, then the power steering pump and rack, then the pump again, again and finally again after replacing the alternator a 2nd time. During the time I have had it has had a whine from the steering the majority of the time even after new pump was installed. There has also been an intermittent clicking noise that I was worried was the timing chain. After replacing steering pump noise would stop for a while. Then return. When mechanic replaced the alternator this last time he said the old one was loose. That was likely responsible for noise. When I got it back it made no clicking for a few days.

The timing cover looks like it has been removed and replaced as there is lots of excess RTV coming out of the cover. There is a deep whine that is non stop even when the clicking is gone. Not just when I turn the wheel. Though it does seem to cavitate when I turn the wheel. It seems that maybe I have an issue with the alignment of the belts? That is causing the pump and alternator to both fail??? Any thoughts? I have a timing kit ready and now don't think I need it.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-24-2017, 03:48 PM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,444
Thanks: 5
Thanked 242 Times in 225 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Unfortunately timing chain issues are common in that engine. There is a good chance that it is coming from the chain. An easy way to confirm is to remove the belts and run the Engine. The noise will go away if it is related to anything driven by the belt.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-24-2017, 03:51 PM
CordovaQuest's Avatar
CordovaQuest CordovaQuest is offline
Registered User
2005 Quest
2006 Titan Crew Cab
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by mpe235 View Post
Unfortunately timing chain issues are common in that engine. There is a good chance that it is coming from the chain. An easy way to confirm is to remove the belts and run the Engine. The noise will go away if it is related to anything driven by the belt.
I have gone back and forth on whether this is the problem. I had not thought about running it without belts.

The weird thing is that the ticking varies a lot. Sometimes silent sometimes pronounced. But why would it stop clicking if it was the chain?

I will try the no belt idea though. Thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-24-2017, 03:53 PM
mpe235's Avatar
mpe235 mpe235 is offline
Moderator
2015 Rogue
 
Join Date: Jun 2006
Location: New York
Posts: 5,444
Thanks: 5
Thanked 242 Times in 225 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by CordovaQuest View Post
I have gone back and forth on whether this is the problem. I had not thought about running it without belts.

The weird thing is that the ticking varies a lot. Sometimes silent sometimes pronounced. But why would it stop clicking if it was the chain?

I will try the no belt idea though. Thanks!
Usually the main guide for the tensioner side breaks so the plastic slides down to the bottom. Depending on how it is sitting the noise can sound different. There is a smaller cover that you can remove to see the tensioner.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
alternators, clicking, noise, power, pumps, steering

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 03:36 PM.

Privacy Statement - Advertise with Us - Terms of Use - Copyright 1999-2017 Nissanhelp.com
AutoCodes.com - Engine-Codes.com - HelpForCars.net - Infinitihelp.com - Nissanhelp.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.0 Beta 2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.