Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2014 370Z Coupe 2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2013 Altima Coupe 2014 Altima Sedan 2014 Armada 2014 Cube 2014 Frontier Crew 2014 Frontier King 2014 GT-R 2014 JUKE 2014 JUKE NISMO 2013 Leaf 2014 Maxima
2014 Murano 2013 CrossCabriolet 2013 NV Cargo 2013 NV Passenger 2013 NV200 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Rogue 2014 Sentra 2014 Titan Crew 2014 Titan King 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan 2014 Xterra Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Coco Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Flexomats Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums Nissan Models Maxima 96 Maxima V6 wont start THIS ONE IS REALLY TRICKY
Forgot Password? Join Us!


Maxima Nissan Maxima Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 01-28-2010, 02:42 PM
jzmuda's Avatar
Registered User
1996 Maxima
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Angry 96 Maxima V6 wont start THIS ONE IS REALLY TRICKY

OK i have a 96 nissan maxima 5 speed 120K miles and here is the problem: the car cranks and cranks but it wont start, checked the fuel pressure and it was around 28psi so it seemed low. So we replaced the fuel pump and filter and now it will go up to 30 psi, the battery is brand new and battery charger is plugged in when we crank it, sometimes it will try to catch but it back fires and it keeps cranking. After about 5 minutes of cranking and popping we managed to get the car running(once), it seems that it runs only on few cyclinders even after it warms up(after it was warmed up it didnt want to start either). The car always ran good but it was hard to start but now it won't start at all. Is there anything I can check for that these cars are famous for having issues with, i am very mechanically inclined and worked on cars all my life, I have over 100 engine swaps under my belt and this one has me stunned, I need someone that knows this car inside out and maybe can give me sensor readings, I have access to a scanner to get the codes or paramaters from the sensors. PLEASE HELP

Jerry

Last edited by jzmuda; 01-28-2010 at 02:45 PM. Reason: pic didnt show
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-16-2010, 05:18 PM
sonnylane's Avatar
Registered User

1996 maxima
 
Join Date: Nov 2007
Age: 35
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I have the same problem with my 96 maxima.Have you found any answers?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-17-2010, 06:16 AM
jzmuda's Avatar
Registered User
1996 Maxima
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default sorry not yet

sorry not yet
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-17-2010, 03:15 PM
tech22's Avatar
Master Enthusiast
2005 Frontier Crew Cab Frontier Crew Cab
05 nissan frontier
 
Join Date: Jan 2008
Location: alliance,ohio
Age: 61
Posts: 2,049
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Are there any codes stored in the ecm?Sounds like a bad crank angle sensor but don't want to send down the wrong path.You really need to scan the ecm and get back to us.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-17-2010, 05:30 PM
sonnylane's Avatar
Registered User

1996 maxima
 
Join Date: Nov 2007
Age: 35
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I have checked the codes on mine but it is not showing anything.The last shop I had it at told me they had to reprogram the computer and that fixed it for a while but it just started acting up again so I found another ecm and it didnt change anything.Thanks
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-17-2010, 05:33 PM
sonnylane's Avatar
Registered User

1996 maxima
 
Join Date: Nov 2007
Age: 35
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Would a bad crank angle sensor cause it not to start for a while?It will eventually start but it takes a long time and always kills the battery.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-17-2010, 06:48 PM
ritter's Avatar
Master Enthusiast

2004 sentra
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 594
Thanks: 0
Thanked 45 Times in 42 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

There are 2 crank sensor. [the computer will tell you ]
Is the car start o.k after it's warm up ? [then it's tempt sensor that tell the computer]
Check your fuel pressure regulator [leaking pressure]] Most common problem!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-18-2010, 06:03 PM
sonnylane's Avatar
Registered User

1996 maxima
 
Join Date: Nov 2007
Age: 35
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

It will run fine after it warms up,I have replaced fuel pressure regulator but I dont know if pressure is still good. Thanks for the info.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-22-2010, 04:57 PM
sonnylane's Avatar
Registered User

1996 maxima
 
Join Date: Nov 2007
Age: 35
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Check the POS crankshaft sensor jzmuda,it is located on the bellhousing and is pretty easy to get to.Pull it out and clean the tip off,maybe that will fix it,it did mine.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 06-28-2010, 11:39 AM
ghufraan's Avatar
Registered User
1996 Maxima
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

had the same problem on my 96 v6 maxima

i had a bad coolant temperature sensor
i had it replaced and hasnt bothered me since
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 09-22-2010, 05:45 PM
jzmuda's Avatar
Registered User
1996 Maxima
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default Still Nothing I NEED HELP



This car is driving me crazy, I cleaned all the grounds everywhere, both crank position sensors and cam sensor were replaced, wires don't seen to be cut anywhere. I am at a loss here It cranks and cranks, backfires in the intake bunch of times and no start, intake gets hot and not the exhaust manifolds. I NEED HELP I'M LOST HERE

Jerry
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 09-22-2010, 06:01 PM
ritter's Avatar
Master Enthusiast

2004 sentra
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 594
Thanks: 0
Thanked 45 Times in 42 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Timing ????
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 09-23-2010, 01:43 PM
bobflood's Avatar
Tech Enthusiast
1997 Maxima
1997 Maxima
 
Join Date: Dec 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 241
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 19 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I had a similar problem, though not quite as bad as yours and no backfiring. The crank sensor on the bellhousing fixed mine up.
__________________
1997 Maxima SE, 5 speed, dark green with tan leather, 235K+ miles and still going strong.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 09-24-2010, 06:08 PM
wau's Avatar
wau wau is offline
Enthusiast
2000 Maxima
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Jzmuda,do you still use the original register key,or your key has been damage,because there are a NVIS(nissan vehicle immobilizer system) need this key which has been register carry the data and match to the ECM to start,other wise the blocking function will kick in and you never can start the car.Check your keys. If you do not have the original key you still can solve the problem : by tow your car to local nissan dealer show your ownership paper(which should with your name and the ID# of this car) dealer can match a key through the NVIS unite and car ID# and this key can start the car right the way.

Last edited by wau; 09-28-2010 at 11:34 PM. Reason: add more detail
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
maxima, start, tricky

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 03:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.