Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2014 370Z Coupe 2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2013 Altima Coupe 2014 Altima Sedan 2014 Armada 2014 Cube 2014 Frontier Crew 2014 Frontier King 2014 GT-R 2014 JUKE 2014 JUKE NISMO 2013 Leaf 2014 Maxima
2014 Murano 2013 CrossCabriolet 2013 NV Cargo 2013 NV Passenger 2013 NV200 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Rogue 2014 Sentra 2014 Titan Crew 2014 Titan King 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan 2014 Xterra Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Coco Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Flexomats Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums Nissan Models Maxima 2K2 Maxima -high idle,missing,surging - HELP
Forgot Password? Join Us!


Maxima Nissan Maxima Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 03-21-2009, 04:49 PM
139booth's Avatar
Registered User
2002 Maxima
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default 2K2 Maxima -high idle,missing,surging - HELP

My recently purchased 5sp SE 135k kilometers needs some TLC. Problem is what, though? The car runs fine when cold but once heated up idles at 1000 RPM, misses intermittently (light or hard acceleration), sometimes real bad and surges on light pedal pressure. I have a P0507 which is high idle. Have had P0300 but have cleared it and not returned. I would appreciate some tips on what to look for.

Thanks in advance,

Martin , 2k2 5SP
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03-21-2009, 05:10 PM
sergey85's Avatar
Master Enthusiast
2002 Maxima
 
Join Date: Jan 2008
Location: Louisville,KY
Age: 29
Posts: 2,033
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Idle Air Volume Learning Procedure
1) Start engine and warm it up to normal operating temperature.
2) Turn ignition switch OFF and wait at least 10 seconds.
3) Confirm the accelerator pedal is fully released, turn ignition switch ON and wait 3 seconds.
4) Repeat the following procedure quickly 5 times within 5 seconds.
1) Fully depress the accelerator pedal.
2) Fully release the accelerator pedal.
5) Wait 7 seconds, fully depress the accelerator pedal and keep it for approx. 20 seconds until the MIL goes off.
6) Fully release the accelerator pedal within 3 seconds after the MIL goes off.
7) Start engine and let it idle.
8) Wait 20 seconds.
9) Rev up the engine two or three times and make sure that idle speed and ignition timing are within the specifications.

try doing this idle relearn it shouldnt idle at 1k, p300 is a random misfire so u would either need to do a tune up(spaprks maybe coils) or to trouble shoot them.you could try swapping coils and see how it does. its a lil trickyon our engine since u would have to remove the intake manifold to get to the rear sparks but i can get a write for that if u want and u can find more info in the Engine Control section of the service manual here i the link Knowledgebase - 2002 Maxima - Nissanhelp.com

here is the write up for spark plugs http://www.nissanhelp.com/diy/maxima...eplacement.htm
__________________

2002 Maxima GLE Silver on Black
| Berk Intake w/AEM Dryflow | Clear Sidemarker Lights w/PIAA L.E.D|PIAA L.E.D Courtesy and Licence Plate Lights|PIAA White Fogs |Fibre Customs EyeLids | 5% Limo Tint | Brembo Blanks and Hawk HPS Pads |Ebay FSTB|CATTMAN RSB| NWP VIAS Block plate and NWS Spacers| OEM Spoiler | 07 350 z rims on 235/45/18 Goodyear Eagle GT tires| Megan Racing OE-RS Catback |

in training

SHOW YOUR SUPPORT: Subscribe or Donate

Last edited by sergey85; 03-21-2009 at 05:13 PM.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03-22-2009, 12:07 AM
borriss's Avatar
Enthusiast

2002 Maxima
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

2002 5sp sounds strange. Either it's not 2002 or not 5speed. If it's not 2002 (the engine is not 3.5L), the above procedure can't be performed. Search how to do it on 2000-01 max (I can't help in this area). Regarding the other issues, the most popular culprits are old plugs, faulty ignition coils, clogged air filter, vacuum leaks, bad MAF. With a 2000-01 max you have great advantage not having to remove an intake manifold to get to the coils and plugs

Last edited by borriss; 03-22-2009 at 12:23 AM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03-22-2009, 12:06 PM
sergey85's Avatar
Master Enthusiast
2002 Maxima
 
Join Date: Jan 2008
Location: Louisville,KY
Age: 29
Posts: 2,033
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

^did u not read his post?
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03-22-2009, 01:37 PM
borriss's Avatar
Enthusiast

2002 Maxima
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by sergey85 View Post
^did u not read his post?
Be more specific please.

Last edited by borriss; 03-22-2009 at 01:46 PM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 03-22-2009, 01:55 PM
sergey85's Avatar
Master Enthusiast
2002 Maxima
 
Join Date: Jan 2008
Location: Louisville,KY
Age: 29
Posts: 2,033
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

under his user name and the post title he has an 02 maxima
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 03-22-2009, 02:49 PM
139booth's Avatar
Registered User
2002 Maxima
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Sorry for the confusion. My previous max was a 2000 5SP. My mind has not swung over to thinking 6 speeds yet. So Borriss you are a sharp cookie.

Sergey85, I will do the programming you described and get back. Just finished stabilizer bar links - nice now. But the &*%$!! are hard to remove with all the rust and cramped space, and get this, Nissan does not put new nuts in the bag!!. What a bunch!

Martin 2K2 6SP

Last edited by 139booth; 03-22-2009 at 04:36 PM.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 03-22-2009, 04:36 PM
139booth's Avatar
Registered User
2002 Maxima
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Ok. I did the idle speed reprogramming and came up empty handed. The idle is still 1000 RPM. But I did get the MIL to flash! I have not checked the timing. Any other suggestions?

Thanks, Martin
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
2k2, high, idle, maxima, missing, surging

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 03:35 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.