Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2014 370Z Coupe 2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2013 Altima Coupe 2014 Altima Sedan 2014 Armada 2014 Cube 2014 Frontier Crew 2014 Frontier King 2014 GT-R 2014 JUKE 2014 JUKE NISMO 2013 Leaf 2014 Maxima
2014 Murano 2013 CrossCabriolet 2013 NV Cargo 2013 NV Passenger 2013 NV200 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Rogue 2014 Sentra 2014 Titan Crew 2014 Titan King 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan 2014 Xterra Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Coco Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Flexomats Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums Nissan Models Frontier/HB/Truck 2004 Nissan Frontier with a miss.
Forgot Password? Join Us!


Frontier/HB/Truck Nissan Frontier/HB/Truck Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 04-24-2009, 02:22 PM
Flintstone_flyer's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default 2004 Nissan Frontier with a miss.

I have a 04 Frontier with 170,000 miles on it. The check engine light came on and I had it tested at Advance Auto and they said it was an EGR code. Now here is the strange part, the engine runs and idles fine but when you accelerate at 1500rpms it developes a miss then goes away after 1500 rpm. Could the EGR and the miss be related. Any advice on this would be appreciated. Also it is better to go ahead and replace the EGR or try to clean it?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 04-24-2009, 02:27 PM
sergey85's Avatar
Master Enthusiast
2002 Maxima
 
Join Date: Jan 2008
Location: Louisville,KY
Age: 29
Posts: 2,033
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

check this thread out, i htink u may have to clean something 1st http://x.nissanhelp.com/forums/front...ns-smooth.html also check out the service manual and download the engine control section that will tell u more info on your code http://x.nissanhelp.com/forums/Knowl...html?catid=174
__________________

2002 Maxima GLE Silver on Black
| Berk Intake w/AEM Dryflow | Clear Sidemarker Lights w/PIAA L.E.D|PIAA L.E.D Courtesy and Licence Plate Lights|PIAA White Fogs |Fibre Customs EyeLids | 5% Limo Tint | Brembo Blanks and Hawk HPS Pads |Ebay FSTB|CATTMAN RSB| NWP VIAS Block plate and NWS Spacers| OEM Spoiler | 07 350 z rims on 235/45/18 Goodyear Eagle GT tires| Megan Racing OE-RS Catback |

in training

SHOW YOUR SUPPORT: Subscribe or Donate
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 04-24-2009, 06:20 PM
streamcast's Avatar
Master Enthusiast
1997 Altima
1995 Sentra
1995 Nissan sentra
 
Join Date: Jan 2009
Location: CANADA
Age: 44
Posts: 1,225
Thanks: 6
Thanked 48 Times in 45 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

What engine is in the vehicle?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 04-25-2009, 03:44 AM
Flintstone_flyer's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

It is a 4cyl.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 05-17-2009, 04:52 AM
booklikeabook's Avatar
Registered User
2002 Frontier King Cab
 
Join Date: May 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I just had this same problem and the cause was clogged EGR tubes. I posted about it at clubfrontier.org under my same user namebooklikeabook...

Does your mileage suck?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 05-19-2009, 05:04 AM
Flintstone_flyer's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default Now what?

Ok I removed the EGR valve and tube and cleaned it really good with 2 cans of brake cleaner I replaced the plug wires distributor cap rotor button and plugs with factory replacement parts and guess what I still have the miss. Now it is comes and goes not a constant miss. What is my next step? Do I need to replace the EGR, hope not because it was a mother to get off and back on! HELP!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 05-27-2009, 05:41 AM
Flintstone_flyer's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Anyone have any suggestions.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 05-27-2009, 02:43 PM
Madmax3's Avatar
Enthusiast
1997 Altima
1985 300ZX
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 75
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Did you check the operation fo the EGR valve? You should be able to apply some vaccum and see the EGR activate. if it does not then it is bad probably the diaphram is cracked. If it works then look for a bad vaccum hose going to the EGR valve. Look for cracks and holes especially at connections and where abraision may happen from rubbing on somehthing.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 07-10-2009, 04:56 PM
Flintstone_flyer's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Ok guys I am going to bring this one back one more time. I now have replaced the egr valve with a brand new factory one as well as replaced the vaccum lines to the egr. IT STILL IS MISSING at 1500rpms. Any last suggestions before I break down and take it to a shop$$$$$$$$.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-17-2009, 06:32 AM
RoccoV's Avatar
Registered User
2004 Frontier King Cab
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

On other vehicles with high mileage, I have found that ports beyond the EGR valve have been carbonned shut, preventing EGR flow from reaching the induction system. The lack of EGR flow will throw off the air/fuel mixture and cause a lean condition; hence, the miss. Once the engine computer sees that the EGR valve has been commanded on, and no electrical faults are present, it adjusts the air/fuel mixture to compensate for EGR flow. The path of EGR flow may be different for every engine encountered, although carbon build-up is many times the cause of system problems.
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 10-03-2009, 11:41 AM
Schrade's Avatar
Tech Enthusiast
2002 Frontier
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 170
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

The EGR valve itself can be checked by pressing on the diaphragm, and seeing if it makes the motor stumble at idle. It should. If not, the pintle is not allowing air through the bore. Either the pintle bore itself is fouled, or the hose is fouled TO the valve.
__________________
Traded my '94 vette for an '02 Frontier. What's wrong with me? What's right with me???
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 10-04-2009, 05:29 AM
tech22's Avatar
Master Enthusiast
2005 Frontier Crew Cab Frontier Crew Cab
05 nissan frontier
 
Join Date: Jan 2008
Location: alliance,ohio
Age: 61
Posts: 2,049
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Concure with Schrade.Also the 4 ports located inside the intake manifold are prone to clogging.The result will be hi exhaust gas temp(can be seen using a Consult 2).If you do remove the ERG valve make sure you have a new gasket to replace the old one.To get to the exhaust ports look at the manifold and you will see 4 counter sunk hex plugs. Under each one there will be a port.I've seen this many times and sometimes the ports will become so clogged that it's difficule to see the ports but they are there.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
2004, frontier, miss, nissan

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 08:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.