Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2017 Armada 2016 Altima Sedan 2016 Frontier 2016 JUKE 2016 LEAF 2016 Maxima 2016 Murano 2016 NV 2016 Rogue 2016 Sentra 2016 Titan XD 2016 Versa Note 2016 Versa Sedan 2016 Z Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums > > Altima 2005 No Start when hot.
Forgot Password? Join Us!


Altima Nissan Altima Sedan Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-11-2017, 10:31 PM
kieronn's Avatar
kieronn kieronn is offline
Registered User
2005 Altima Sedan
2012 370Z Coupe
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default Altima 2005 No Start when hot.

One day I was driving home, My Altima 2005 has stopped on the road after making an turn. I tried to start, It cranks but does not start. Next day, I towed it to pepboys and they said it was a bad fuel pump and relay and replaced it. The car went good and next day after driving for about a mile and I stopped the car, went to home to pick up something and tried to start the car then same thing, It cranks but does not start. After half an hour, It started. When I complained about the same, they said it can be the faulty fuel pump and replaced the pump again. It does not make any difference and I cannot replicate the issue with them. I have the ("SES") light on, I changed the cam shaft and crank shaft sensors with genuine nissan parts by reading in one of the threads and also my code says so and cleared it. It runs good for sometime and stops and does not start but cranks. I have the ("SES") light on again and it read the codes as P1444 and P1271. I suspect my car was not starting up when the engine is hot, because after I drive for sometime (not long distances) the car does not start and also stalls. I have spent some good money and time in the pep boys store for replacing the fuel pump and on sensors. Please help if I can do anything before giving up.

Thanks,
Kenny
Reply With Quote
  #2  
Old 09-12-2017, 01:47 AM
bennyb53's Avatar
bennyb53 bennyb53 is offline
Moderator
2002 Altima
2002 Altima
 
Join Date: Jan 2011
Location: Hawaii
Posts: 2,068
Thanks: 45
Thanked 248 Times in 240 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by kieronn View Post
I suspect my car was not starting up when the engine is hot, because after I drive for sometime (not long distances) the car does not start and also stalls.
1. There's a conflict on your post. An engine that does not start will not stall. According to you it will not start but also stalls. It tells me it will start sometimes but cannot hold idle so it stalls.

2. Code P1444 I suspect might be the issue. It's the Purge Volume Control Solenoid Valve. It's very easy to replace. Just follow the EVAP line as it enters the engine bay and after the Service Port it connects to the Purge Solenoid Valve. The other connection is the Vacuum line. If the vacuum hose is cracked/damaged it will cause a severe misfire or engine stall.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bennyb53 For This Useful Post:
kieronn (09-12-2017)
  #3  
Old 09-12-2017, 03:52 PM
kieronn's Avatar
kieronn kieronn is offline
Registered User
2005 Altima Sedan
2012 370Z Coupe
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by bennyb53 View Post
1. There's a conflict on your post. An engine that does not start will not stall. According to you it will not start but also stalls. It tells me it will start sometimes but cannot hold idle so it stalls.
Thanks for the reply bennyb53. I am sorry I was not clear. Most of the times it will not start and even if it starts some time it will stall immediately.

Quote:
Originally Posted by bennyb53 View Post
2. Code P1444 I suspect might be the issue. It's the Purge Volume Control Solenoid Valve. It's very easy to replace. Just follow the EVAP line as it enters the engine bay and after the Service Port it connects to the Purge Solenoid Valve. The other connection is the Vacuum line. If the vacuum hose is cracked/damaged it will cause a severe misfire or engine stall.
I will buy the Purge Volume Control Solenoid valve and replace and post the update.

--

I tried to start the car using starter fluid, every time I used it, car cranks with some noise and starts and stall immediately. I am also wondering if the engine coolant sensor has anything to do with this ( though no codes ).


Thanks,
Kenny.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
altima, hot, start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 10:49 PM.

Privacy Statement - Advertise with Us - Terms of Use - Copyright 1999-2017 Nissanhelp.com
AutoCodes.com - Engine-Codes.com - HelpForCars.net - Infinitihelp.com - Nissanhelp.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.0 Beta 2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.