Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2015 Armada 2015 Frontier 2015 GT-R 2015 JUKE 2015 Maxima 2015 Sentra 2015 Rogue 2015 Titan 2015 Xterra 2015 370Z
2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2014 Altima Sedan 2014 Cube 2014 JUKE NISMO 2014 Murano 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums > > Car will crank but not start
Forgot Password? Join Us!


Altima Nissan Altima Sedan Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-26-2013, 04:47 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default Car will crank but not start

I am sure people have answered this question before but i cant find it. I have an 04 Altima 2.5 that will crank but not start. It was running prior to me replacing the headlight that went out then tried to start.. I have just replaced the crank shaft sensor and the camshaft. I have bought a new battery and still nothing. I have noticed thought that the red anti-theft light does stay on during cranking... I also connected an OBDII to the car and it was saying there was a link error. I don't know if the anti-theft would have anything to do with that

Last edited by riggscw; 01-26-2013 at 05:00 PM. Reason: forgot to put in some stuff
Reply With Quote
  #2  
Old 01-26-2013, 05:39 PM
NissanTech's Avatar
NissanTech NissanTech is online now
Super Moderator
2004 Xterra
 
Join Date: Jun 2005
Location: California
Age: 44
Posts: 11,716
Thanks: 444
Thanked 501 Times in 452 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Is the engine cranking but not starting or is not cranking at all?

If is not cranking, then the starter motor is probably the problem.

If is cranking but not starting, then there are several things that can cause this problem. I suggest starting by checking if there is spark at the spark plugs, then you can continue checking for fuel pressure at the injectors. Please let us know your findings.
__________________
CarZone Auto Repair - Nissan Service Center - Van Nuys CA

Nissan OBD-II Trouble Codes

Show your support to our forums and get unlimited access to the knowledge base files: Subscribe
Reply With Quote
  #3  
Old 01-26-2013, 06:12 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

It is cranking just not starting.... I pulled the spark plugs and none of them are getting spark..

I am also wondering why the code reader i plugged in would keep saying link error.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2013, 06:28 PM
NissanTech's Avatar
NissanTech NissanTech is online now
Super Moderator
2004 Xterra
 
Join Date: Jun 2005
Location: California
Age: 44
Posts: 11,716
Thanks: 444
Thanked 501 Times in 452 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Do you have a volt meter? If you do please check if there is battery voltage at the ignition coils. You should have battery voltage at the Light Green (LG) wire of the ignition coils (Green just for coil #1). If there is no voltage, then you may have a problem with the ECM relay. the relay also powers the ECM, which may explain why you cant connect to the ECM to check for codes. But please check for voltage at the coils first.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2013, 06:30 PM
NissanTech's Avatar
NissanTech NissanTech is online now
Super Moderator
2004 Xterra
 
Join Date: Jun 2005
Location: California
Age: 44
Posts: 11,716
Thanks: 444
Thanked 501 Times in 452 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

The ECM relay is in the IPDM. You can swap the relay with adjacent if you like to tested.

Car will crank but not start-capture-png
Attached Thumbnails
Car will crank but not start-capture-png  
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2013, 06:32 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I will check on that monday. If it was the relay how would you go about fixing that? nvm ha i guess i should of loaded the page again
Reply With Quote
  #7  
Old 01-27-2013, 02:29 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Ok i got the relay checked and it clicked when you turn the key on... I also see the anit-theft light is on when i am trying to start the car. I dont know if that will do anything just letting you know.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-27-2013, 02:40 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

we did switch the relaywith another one and still didnt start.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-27-2013, 04:06 PM
NissanAltima01's Avatar
NissanAltima01 NissanAltima01 is offline
Tech Enthusiast
2003 Altima 2.5S
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 325
Thanks: 24
Thanked 30 Times in 29 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

+ YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

Last edited by NissanAltima01; 01-27-2013 at 04:08 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-27-2013, 10:10 PM
bennyb53's Avatar
bennyb53 bennyb53 is offline
Moderator
2002 Altima
2002 Altima
 
Join Date: Jan 2011
Location: Hawaii
Posts: 1,739
Thanks: 44
Thanked 203 Times in 197 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

1. retrace your work. i'm not exactly quite clear as to the Headlamp work you did. did you just replace the bulb? did you disconnect the neg. battery cable? any other wirings you've disconnected.

2. check fuses and fuseable links. from ignition switch to BCM (2) and 1 fuseable link. take voltage reading on ECM terminal 50 for Data Link Connector. this is Priority 1 so you can retrieve stored trouble codes. refer to Engine Control manual under Trouble Diagnosis for reference. hope this helps. manuals are in Knowledgebase section.

3. the video is good reference but may not be applicable on your vehicle. i agree Pin 16 is 12v power socket. that may be where the similarities end depending on the OBDll protocol used by Audi tho most Europians car makers also uses the ISO protocol as Nissan do. your 3rd gen Altima uses ISO9141. hope this helps.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-28-2013, 05:45 AM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

All i did was unbolt the overfill for the radiator and move that so i could get to the headlight. When i replaced the headlight I bolted everything back up and then the car would crank but not start. I have checked all the fuses which they are all good. I changed both crank and cam shaft sensors. I have tried plugging the obd reader in to the car and it couldn't link. I then tried the manual way to check for codes and that to didn't work. I am think i may just have to take it to the dealer for this one...
Reply With Quote
  #12  
Old 02-13-2013, 04:59 PM
tryduck's Avatar
tryduck tryduck is offline
Registered User
2003 Altima
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Fixed?Outcome?
Reply With Quote
  #13  
Old 02-16-2013, 06:38 AM
DaHen's Avatar
DaHen DaHen is offline
Enthusiast
2006 Altima
 
Join Date: Feb 2010
Location: Massachusetts
Posts: 37
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Quote:
Originally Posted by riggscw View Post
I am think i may just have to take it to the dealer for this one...
And the outcome was????????
__________________
Stock 2006 Altima
Reply With Quote
  #14  
Old 02-16-2013, 02:54 PM
riggscw's Avatar
riggscw riggscw is offline
Registered User
2004 Altima
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I had to take it to the dealer. It was my ipmd and my ecm.
Reply With Quote
  #15  
Old 02-16-2013, 04:18 PM
NissanAltima01's Avatar
NissanAltima01 NissanAltima01 is offline
Tech Enthusiast
2003 Altima 2.5S
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 325
Thanks: 24
Thanked 30 Times in 29 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

The ipdm ecm relay was bad or the ipdm module fuse relay box controller unit and the ecu ecm unit?
Attached Thumbnails
Car will crank but not start-284b7-cw29e-jpg   Car will crank but not start-284b7-l31008_1-jpg   Car will crank but not start-41erm2ouo-2bl-_sl500_aa300_-jpg  

Last edited by NissanAltima01; 02-16-2013 at 10:02 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
car, crank, start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 02:01 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.0 Beta 2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.