Login  |  Register
Nissanhelp.com - All About Nissan
All Models, All Years 2014 370Z Coupe 2014 370Z Coupe Nismo 2014 370Z Roadster 2013 Altima Coupe 2014 Altima Sedan 2014 Armada 2014 Cube 2014 Frontier Crew 2014 Frontier King 2014 GT-R 2014 JUKE 2014 JUKE NISMO 2013 Leaf 2014 Maxima
2014 Murano 2013 CrossCabriolet 2013 NV Cargo 2013 NV Passenger 2013 NV200 2014 Pathfinder 2014 Pathfinder Hybrid 2014 Quest 2014 Rogue 2014 Sentra 2014 Titan Crew 2014 Titan King 2014 Versa Note 2014 Versa Sedan 2014 Xterra Concept Models
MyNissan Do-It-Yourself Maintenance Owners Manuals Recalls/Campaigns Service Bulletins Service Manuals Tech Challenge Game Nissan OBDII Codes Glossary & Acronyms Cost Estimator More...
Member's Ride Photos Stock Photo Gallery
Classifieds - For Sale Classifieds - Wanted To Buy Classifieds - Mechanic Wanted Classifieds - Auto Services Search Auto Parts Ultimate Reflector Auto Sun Shades Custom Fit Car Covers Auto Snow Shades Berber Auto Mats Designer Auto Mats Diamond Plate Auto Mats Fashion Auto Mats Hexomats Auto Mats
Register FAQ Social Groups Mark Forums Read
Forums Nissan Models Altima ECU Symptoms?
Forgot Password? Join Us!


Altima Nissan Altima Sedan Discussion Forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 03-14-2011, 08:44 PM
ctonline's Avatar
Registered User
1996 Altima
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default ECU Symptoms?

Anyone have an ECU or ECM unit replaced (located on passenger side)? Could you tell me what are the car symtoms if it had a bad ECU unit?

My 96 GLE altima had various electrical problems, including none working radio, AC, headlight and on and off speedometer prior. Currently my car won't start. A day prior the car would just stop without any warning sound or anything. Just as if the engine had simply stopped or shut down. I had driven only a few blocks when this happen. The car started up again after stopping but I had only driven it back to park it. I let it ran for an hour idle after I parked it. The next day it won't start. The car crank, but won't start. I step on the gas after jump starting and could hear just a slight engine rumble as if it was trying to start. This happen after leaving the car for a few weeks during a winter storm. Could this be the ECU unit problem? I've change the distributor, alternator, and battery just a year ago and I've tried to jump start the car without success. Any input. Thanks.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03-14-2011, 09:19 PM
NissanTech's Avatar
Super Moderator
2004 Xterra
 
Join Date: Jun 2005
Location: California
Age: 43
Posts: 11,470
Thanks: 432
Thanked 470 Times in 425 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Is the engine light ON? you should start by checking for codes, if there are no codes stored in the ECU check is there is spark and for fuel pressure while cranking the engine.
__________________
CarZone Auto Repair - Nissan Service Center - Van Nuys CA

Nissan OBD-II Trouble Codes

Show your support to our forums and get unlimited access to the knowledge base files: Subscribe
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03-14-2011, 09:35 PM
ctonline's Avatar
Registered User
1996 Altima
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

The front headlight is on and fairly bright, however it may have a bad connection because I have to kick the light sometime for it to start.

How do I check the fuel pressure on my 96 altima and which part would I have to replace if there is no or low pressure? Could the ECU be the culprit as well for the car to stall and not starting? Thanks.

Last edited by ctonline; 03-14-2011 at 09:42 PM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03-14-2011, 10:06 PM
NissanTech's Avatar
Super Moderator
2004 Xterra
 
Join Date: Jun 2005
Location: California
Age: 43
Posts: 11,470
Thanks: 432
Thanked 470 Times in 425 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

No the headlight, the Check Engine Light?

Quote:
How do I check the fuel pressure on my 96 altima and which part would I have to replace if there is no or low pressure?
A simple way to check if there is fuel pressure on your 96 Altima, is by disconnecting the fuel hose from the fuel filter. Turn the key ON and have someone check if fuel comes out. The fuel pump will only work for a few second is the engine doesn't start. If no fuel comes out, the fuel pump is not working. Either there is no power to the fuel pump or you have a faulty pump.
Attached Thumbnails
ECU Symptoms?-figure1.gif  
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03-16-2011, 08:20 PM
bennyb53's Avatar
Moderator
2002 Altima
2002 Altima
 
Join Date: Jan 2011
Location: Hawaii
Posts: 1,661
Thanks: 43
Thanked 190 Times in 184 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

First, have the ECM scan for trouble codes. This really takes the guesswork out. Find a freelance mechanic who will do it for $25.

From all that I have read, while the ECM may go bad, though rarely the case. Does your '96 have a anti theft system? Are you using the original transponder key.

My no start was due to control unit immobilizer malfunction ( in nissan world lingo). Its located by the ignition key cylinder. It receives signal from transponder key and sends to ECM. Does your security light stay on while cranking your engine. If so, this is the culprit and computer put car in lockdown mode. You can replace it yourself but you have to take car to dealer to program the new part and all your keys.

In addition to what Nissan Tech said, check the fuses ( fuel pump, lights, radio, etc.) Check for bad crankshaft position sensor or MAF sensor. All the above and more you will know if you scan the ECM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 03-24-2011, 06:09 PM
ctonline's Avatar
Registered User
1996 Altima
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

I just receive a used ECM/ECU unit and hope to replace it. Will update when part is installed. I try to test if the fuel pump is working as well by disconnecting fuel hose from the fuel filter suggested by NissanTech. Do I need to focus on the Fuel Pump Fuse? Also how much and how difficult to replace the fuel pump on a 96 Altima? Thanks.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 04-03-2011, 10:43 AM
ctonline's Avatar
Registered User
1996 Altima
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default ECM/ECU replaced, now with engine light on

I've replaced the ECM/ECU unit with a used one on ebay. The model car and year is the same but not the exact model number on the ECM/ECU unit. After I replace it the engine lights come on. I've had to go to a mechanic to do a diagnostic. When he put on the diagnostic machine the engine light goes away, however the light comes back on after turning of the engine. I was told to drive around 40 miles to reset it, but after driven for over 100 miles, it still has not worked on resetting the ECM unit it seems, and the engine light is now back. Any suggestion on how to get my engine light to go away to pass my State inspection? Much appreciated.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 08-03-2013, 09:51 AM
dbarron2012's Avatar
Registered User
2006 Pathfinder
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

My nissan pathfinder 2006 model wont start without any reason i am suspecting ecucan someone help me i dont know what to do. Its being on now for a week.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
bad, ecu, symptoms

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 07:58 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.